Casa memoriala G. Toparceanu

   Poetul umorului sanatos si al unei duiosii profunde si ascunse a colindat tara impreuna cu parintii sai, manati de profesia mamei si stabilindu-se, in cele din urma, la Namaesti, judetul Arges. Pentru ca aici si-a trait o buna parte din viata si a intemeiat o familie, casa a devenit memoriala.

   Este o constructie tipic musceleana, cu demisol, etaj si pridvor la fatada, cum se vad multe case la munte. Carti de suflet Muzeul ocupa etajul - un hol si doua camere, unde se afla o abundenta de exponate originale, copii si facsimile. In hol este expus ultimul portret al poetului, o figura trista, prevestitoare... precum si cateva volume aparute in timpul vietii: Balade vesele si triste, Parodii originale, Migdale amare, Scrisori fara adresa (proza umoristica si pesimista), Pirin-Planina, amintiri din prizonieratul in Bulgaria si altele, in editii diferite. lata si manuscrisul romanului neterminat: Minunile Sfantului Sisoe - cartea ce i-a fost mai aproape de suflet.

   In incaperea din dreapta - cu mobilier din fosta camera de lucru a poetului - este expusa o multime de documente ce refac nu numai viata scriitorului, ci o parte din laboratorul sau poetic. Printre ele, versiunea initiala a poeziei Noapte de vara, definitivata sub titlul Noapte de mai. Pe birou, manuscrisul original al poemei erotice Somnul iubitei (1911), inchinata viitoarei sotii, invatatoarea Victoria Iuga, o fermecatoare bruneta. Alte numeroase facsimile de versuri, documente privind viata poetului, relatiile cu fratele vitreg, sculptorul Ion Mateescu, cu familia, cu editorii si o parte din corespondenta sa, fotocopia cantatei Balada chiriasului grabit - compozitie de Gh. Radovanu - intregesc informatiile despre personalitatea lui Toparceanu.

   In biblioteca si pe etajera se gasesc opere din clasicii literaturii universale si multe carti de la confrati, cu dedicatii. Intr-o vitrina au fost adunate exemplare din revistele la care a colaborat: Viata Romaneasca, Insemnari iesene, Insemnari literare, Lumea umoristica s.a. Nu lipsesc nici bastonul poetului, cutia pustii de vanatoare, fluierul la care canta, iar pe perete, tabloul sotiei sale.

© Pensiunea Valea Ursului 2012